Premi Ramon Llull

castellano english

El Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears és un guardó que té per objecte honorar i distingir, de manera individual o col·lectiva, les persones físiques o jurídiques que hagin destacat dins el territori de les Illes Balears pels serveis prestats en els àmbits cultural, esportiu, jurídic, empresarial, cívic, humanitari, d’investigació, de l’ensenyament i lingüístic.

El Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears va ser instituït pel Decret 5/1997, de 23 de gener, publicat en el BOCAIB núm. 15, de 4 de febrer de 1997. La primera cerimònia de lliurament dels guardons va tenir lloc el divendres 14 de novembre de 1997, a l’edifici de la Llotja.

El Premi Ramon Llull, atorgat mitjançant un acord del Consell de Govern, té una naturalesa exclusivament honorífica i, a més, s’ha de lliurar anualment coincidint amb la celebració dels actes commemoratius del Dia de les Illes Balears. El nou Decret de l'any 2014 que regula els premis recull en l’article 3 —sobre l’atorgament— que es pot concedir un màxim de deu premis Ramon Llull per any.

El guardó és una reproducció en plata i or d’una xilografia extreta de la col·lecció “Xilografies mallorquines” de la impremta Guasp. Aquesta xilografia va ser feta l’any 1950, a Palma, sota la direcció del bibliòfil Pere Sampol i Ripoll, i ha estat catalogada com la col·lecció més antiga del món. La primera edició està datada entre els anys 1895 i 1898.

La reproducció lliurada als guardonats apareix en el volum III de la col·lecció “Xilografies mallorquines”, en l’apartat “Astronomia”, amb el número 794.

La Associació de Veïns Bellver d'El Terreno va ésser guardonada pel Govern Balear amb un dels premis Ramón Llull l'any 2011: “En reconeixement a la tasca realitzada en el moviment veïnal d’aquest barri de Palma. Entitat que ha fet possible aconseguir a través de la reivindicació cívica nombrosos serveis socials per als ciutadans i ciutadanes d'El Terreno, actuant sempre des de la solidaritat i la responsabilitat social.”

Les imatges corresponen a la cerimònia del lliurament dels premis.